ESBL Extended spectrum beta-lactamases (Extended spectrum beta-lactamases)-producerende bacteriën komen vaker voor bij dierenartsen en assistenten van dierenartsen dan bij mensen die niet met dieren werken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. ESBL-producerende bacteriën zijn ongevoelig (resistent) voor bepaalde soorten antibiotica. 

Het is aannemelijk dat dierenartsen en hun assistenten deze bacteriën bij zich dragen door het contact met dieren tijdens hun werk. Veel deelnemers uit deze zorgsector hadden contact met verschillende soorten dieren, zowel huisdieren als vee. Van hen had 69 procent alleen contact met huisdieren. Het is daardoor niet mogelijk om aan te wijzen welk specifiek dier de bron van de resistente bacterie was. 

Dragerschap drie soorten bacteriën onderzocht

Het RIVM onderzocht of drie soorten (antibioticaresistente) bacteriën voorkwamen in de ontlasting van de dierenartsen en dierenartsassistenten. Dat waren ESBL Extended spectrum beta-lactamases (Extended spectrum beta-lactamases)-producerende bacteriën, bacteriën die resistent zijn tegen het ‘laatste redmiddel’ antibioticum colistine en Clostridioides difficile (C. diff). Voor deze drie bacteriën zijn er namelijk aanwijzingen dat contact met dieren een kans geeft om ermee besmet te raken. Er deden 482 mensen mee aan het onderzoek.

Colistineresistente bacteriën en C. diff

Colistineresistente bacteriën en C. diff kwamen even vaak voor bij dierenartsen en hun assistenten als bij de algemene bevolking. Er zijn daarom geen aanwijzingen dat zij door hun werk een grotere kans hebben om deze twee soorten bacteriën bij zich te dragen.

Antibioticaresistentie 

Antibioticaresistente bacteriën kunnen in de darmen zitten van gezonde personen of dieren zonder dat zij daar last van hebben. Maar ze kunnen ook infecties veroorzaken. Infecties door deze bacteriën zijn moeilijker te behandelen met antibiotica. De bacteriën worden onder andere via de ontlasting van dieren verspreid. Een goede hygiëne is dan ook belangrijk om besmetting te voorkomen.