Vanaf deze week brengt het RIVM de vaccinatiegraad van de eerste groepen gevaccineerden in beeld. Van drie groepen ouderen is het percentage bekend van het aantal mensen dat gevaccineerd is. Van de thuiswonende 90-plussers heeft 57% tenminste een eerste prik gehad, van de thuiswonende 85-89-jarigen 61% en van de thuiswonende 80-84-jarigen 27%. 

De cijfers zijn berekend op basis van de vaccinaties die tot en met 21 februari zijn toegediend. Binnen deze drie groepen zijn er nog mensen die een afspraak hebben staan bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) voor een eerste prik, waardoor dit percentage nog zal stijgen. Een deel van de mensen in deze groepen is niet mobiel genoeg om naar de GGD te komen voor een vaccinatie. Zij worden op een later moment geprikt, waarschijnlijk met het vaccin van Moderna. 

Vaccinatiecijfers 14 tot en met 21 februari

Afgelopen weekend is de miljoenste vaccinatie tegen het coronavirus gezet in Nederland. Daarvan zijn er naar schatting 795.300 mensen die een eerste coronavaccinatie hebben ontvangen. Naar schatting hebben ruim 218.700 mensen een tweede vaccinatie ontvangen. Voor een optimale bescherming tegen het coronavirus is met de huidige vaccins een tweede vaccinatie nodig. 

Sinds vorige week zijn de eerste mensen uit de leeftijdsgroep 60-64-jarigen en een deel van de mensen die een hoog risico hebben op een ernstig beloop van COVID-19 bij de huisarts gevaccineerd. Daarbij gaat het om mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas (BMI Body Mass Index (Body Mass Index) >40 kg kilogram (kilogram)/m2). Deze groepen worden met het vaccin van AstraZeneca gevaccineerd.

Toegeleverde vaccins

In de afgelopen week heeft Nederland 193.050 doses vaccin van BioNTech/Pfizer toegeleverd gekregen en 161.040 vaccins van AstraZeneca.
AstraZeneca levert deze en de komende week (week 8 en week 9) minder vaccins aan Nederland (en de EU Europese Unie (Europese Unie)) dan gepland. Dit heeft tot gevolg dat er in week 9 geen AstraZeneca vaccins worden uitgereden naar vaccinatielocaties. De ruim 217.000 doses waar het om gaat worden later geleverd en er volgt een extra levering in week 9 van 211.000 doses ter compensatie.

Lees voor meer informatie het nieuwsbericht: AstraZeneca past leveringsschema aan