Fijn stof dat vrijkomt door slijtage van banden en remmen zorgt, net als emissies uit de uitlaat, voor gezondheidsschade. Dit blijkt uit onderzoek naar de gezondheidseffecten van fijn stof van het wegverkeer, waarmee Miriam Gerlofs-Nijland van het RIVM vandaag promoveert aan de Universiteit Utrecht.
Koper en barium komen vrij bij slijtage van remmen en zink bij slijtage van banden. Voor het onderzoek van Gerlofs-Nijland werden dieren blootgesteld aan fijn stof van locaties met veel wegverkeer en fijn stof van locaties met minder wegverkeer. Naarmate er meer slijtage metalen in het stof zaten, waren er meer ontstekingen in de longen.
Soort fijn stof bepalend voor gezondheidsschade
De grootte van het fijn stof is, naast het materiaal waaruit het fijn stof bestaat, bepalend voor de gezondheidsschade. Niet alleen de fijnere fractie (kleiner dan 2,5 micrometer) speelt een rol, maar ook blootstelling aan de grovere fractie (2,5 tot 10 micrometer) van fijn stof van het wegverkeer kan leiden tot nadelige effecten.
Schadelijkheid bij toepassing roetfilter en biobrandstof
Het gebruik van een roetfilter bij een dieselmotor heeft een positief effect op zowel de hoeveelheid fijn stof die wordt uitgestoten als de schadelijkheid van dit stof. Het bijmengen van biodiesel aan de gewone diesel als brandstof zorgt wel voor minder fijn stof uit de uitlaat, maar dat stof blijkt nog minstens even schadelijk of zelfs schadelijker. De combinatie van blootstelling en toxiciteit bepaald het risico op nadelige gezondheidseffecten bij de mens.