Het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet heeft na twaalf jaar een artikel teruggetrokken waarin werd gesuggereerd dat de BMR bof, mazelen,rodehond (bof, mazelen,rodehond)-vaccinatie autisme kan veroorzaken.

In het artikel suggereerde de onderzoeker Andrew Wakefield dat de BMR bof, mazelen,rodehond (bof, mazelen,rodehond)-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond kan leiden tot darmproblemen en autisme. Hij beweerde twaalf kinderen te hebben onderzocht, bij wie dit het geval leek. Het artikel leidde in Engeland tot paniek. De vaccinatiegraad daalde en als gevolg daarvan waren er uitbraken van de mazelen.

Achteraf bleek dat Wakefields resultaten door geen enkel vervolgonderzoek werden bevestigd. In 2004 trokken tien van de dertien auteurs van het artikel zich daarom terug. Wakefield bleef niettemin volhouden.

Ook in Nederland heeft de Gezondheidsraad in 2007 onderzoek gedaan naar het vermeende verband tussen de BMR-vaccinatie en autisme. De Gezondheidsraad heeft hiervoor echter geen aanwijzingen voor gevonden.

Meer informatie vindt u onder 'Zie ook'.