Van 18 tot en met 22 mei is er de ‘Geoweek’ voor leerlingen uit het voortgezet- en basisonderwijs. Twee schoolklassen van basisscholen in de omgeving van Utrecht komen op dinsdag 19 mei op expeditie bij het RIVM. De expeditie is een van de initiatieven van het RIVM om mensen bewust te maken van de bodem en wat zich daar in en op afspeelt.

De leerlingen gaan zelf aan de slag en doen een grondboring tot circa 2 meter diepte. Vervolgens onderzoeken de leerlingen het bodemleven, ze tellen het aantal wormen en  meten de bodemademhaling. Deze aspecten geven een indicatie van de gezondheid van de bodem. Daarna plaatsen de leerlingen een peilbuis om de grondwaterstand te meten. Ook gaan ze het water oppompen en de kwaliteit bepalen aan de hand van de zuurgraad, het nitraatgehalte en de totale hoeveelheid stoffen. Ten slotte worden de leerlingen uitgedaagd voor een wedstrijdje grondboren; wie kan het snelste tot één meter diepte boren!

Geoweek

De Geoweek laat kinderen op een leuke manier kennismaken met de technische kanten van het vak aardrijkskunde. Naast het RIVM organiseren meer professionals uit de bodem-, water- en geo-informatiesector een bedrijfsbezoek, veldwerk of gastles. Op deze manier kunnen de professionals hun beroepspraktijk tonen en hebben leerlingen en docenten een unieke leerzame ervaring buiten de klas.

De Geoweek is een initiatief van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). Aan de Geoweek in 2014 deden meer dan 4.000 leerlingen mee.