Het RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus zorgt in Gambia bijna het hele jaar door voor veel luchtweginfecties bij kinderen. Daarom kan vaccinatie tegen het RS-virus in dit land heel effectief zijn. Verder bleek dat ook griepvirussen zowel in het voorjaar als in het najaar in Gambia circuleren. Voor Gambia kan daarom het beste vroeg in het jaar de grieppriksamenstelling van het noordelijk halfrond worden gebruikt en later in het jaar die van het zuidelijk halfrond. Dit blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek in Gambia

Voor dit onderzoek keken de Medical Research Council (MRC) Gambia en het RIVM hoe vaak verschillende virussen die luchtweginfecties kunnen veroorzaken voorkomen bij jonge kinderen in Gambia. Hiervoor verzamelden zij een jaar lang uitstrijkjes uit de neus en keel van jonge kinderen met ernstige luchtweginfecties. Hieruit bleek dat het RS-virus het hele jaar door zorgt voor een grote ziektelast. Daarnaast bleek dat de griepvirussen in het voorjaar en najaar circuleren in Gambia. In Nederland komen de griepvirussen en het RS-virus meestal alleen in de winter voor.

Belangrijke informatie voor vaccinatie

Het onderzoek geeft belangrijke informatie voor het invoeren van vaccinaties in Gambia. De resultaten laten zien dat een vaccin tegen het RS-virus kan leiden tot een veel lagere ziektelast door luchtweginfecties bij kinderen in Gambia. Naar verwachting komt dit vaccin de komende jaren beschikbaar. Ook is er nu meer bekend over de overdracht van het RS-virus binnen en tussen continenten. Daarnaast is het voor de invoering van de griepvaccinatie in Gambia belangrijk om te weten wanneer de verschillende griepvirussen voorkomen. Het onderzoek laat zien dat vroeg in het jaar de grieppriksamenstelling van het noordelijk halfrond kan worden gebruikt en later in het jaar die van het zuidelijk halfrond. 

Het onderzoek vond plaats in het kader van de bestaande samenwerking tussen het RIVM en de MRC Gambia op het gebied van vaccinaties en zo├Ânosen.