Het oproepen van 12-jarige meisjes voor vaccinatie tegen baarmoederhalskanker wordt uitgesteld, vooralsnog tot voorjaar 2010. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)) na overleg met het RIVM en GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Nederland besloten. Reden is de ontwikkeling rond de Nieuwe Influenza A (H1N1) en de te verwachte belasting van de GGD’en rond de bestrijding van deze griep.

Meisjes die dit jaar 12 jaar zijn geworden en de meisjes die in het voorjaar geen gehoor hebben gegeven aan de eerste uitnodiging, zouden komende weken van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) een uitnodiging ontvangen voor de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. De uitnodiging komt nu op zijn vroegst komend voorjaar. De meisjes die dit jaar 13 tot en met 16 jaar worden en die al voor de zomervakantie zijn gestart met de vaccinatie kunnen hun serie van 3 prikken gewoon afmaken. Zij krijgen daarvoor een uitnodiging.
De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker is begin dit jaar opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie, die uit drie prikken bestaat, beschermt tegen twee typen van het HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-virus (16 en 18). Gezamenlijk veroorzaken zij 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

Nieuwe Influenza A (H1N1)

Het uitstel van de vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker van 12-jarige meisjes heeft te maken met de ontwikkelingen rond Nieuwe Influenza A (H1N1). Het RIVM verwacht dit najaar een aanzienlijk stijging van het aantal besmettingen met dit griepvirus. Dat kan leiden tot logistieke en organisatorische problemen bij de vele organisaties die betrokken zijn bij zowel de bestrijding van griep als bij de HPV-vaccinatie. Bovendien zal deze griep bij iedereen en dus ook bij meisjes van 12 jaar vaak gaan voorkomen. HPV-vaccinatie wordt afgeraden bij iemand die koorts (38,5 graden of hoger) heeft. De kans is dus groot dat veel 12-jarigen hun HPV-vaccinatie niet kunnen halen, omdat ze ziek zijn.

Herstart inentingsprogramma

Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom Nieuwe Influenza A (H1N1), wordt het inentingsprogramma tegen baarmoederhalskanker in het voorjaar 2010 herstart. Alle 12-jarige meisjes en de meisjes van 13 tot en met 16 jaar die geen gehoor hebben gegeven aan de eerste oproep kunnen begin volgend jaar een uitnodiging verwachten.

Meer informatie vindt u onder 'Zie ook'.