Bij zeehonden in de Waddenzee is een griepvirus vastgesteld. Het gaat om het virus influenza A(H10N7). Zeehonden worden ziek van dit virus en kunnen hieraan overlijden. Voor mensen is dit virus veel minder gevaarlijk. Desondanks adviseert het RIVM om contact met zieke of dode dieren te vermijden. Het gaat overigens om een ander influenzavirus dan het virus dat recent in Hekendorp bij kippen is gevonden.

Ongevaarlijk voor mensen

In Denemarken, Duitsland en Zweden heerst het influenzavirus al enige tijd onder zeehonden. Daar is 10-15% van de dieren overleden aan dit virus. Als mensen besmet raken worden zij veel minder ziek. Wereldwijd zijn slechts 4 mensen bekend die besmet raakten met dit virus. Zij kregen een milde griep van dit type virus. Zij raakten besmet via kippen. Besmetting via zeehonden is nog niet voorgekomen. Desondanks adviseert het RIVM, zoals altijd, om contact met zieke of dode dieren te vermijden.

Voorkom besmetting

Mensen die een zieke of dode zeehond op het strand vinden, moeten deze niet aanraken. Zij kunnen contact opnemen met de gemeente waar zij op dat moment zijn. De gemeente verzorgt de opvang en afvoer van de dieren.