Hoe vaak hebben je ouders je als kind deze vraag niet gesteld? Heel vaak. En dat is niet voor niets. Want handenwassen zorgt ervoor dat virussen en bacteriën zich minder snel verspreiden. Vanaf vandaag kun je in een interactieve RIVM-expositie in CORPUS ‘reis door de mens’ oefenen met de handenwas-game (Bactemon) en de handenscanner. Daarmee leer je als bezoeker je handen op de juiste manier te wassen. Ook in de strijd tegen antibioticaresistentie is handhygiëne van groot belang. Minister Bruno Bruins opent vandaag deze expositie.

Bacteriën en virussen zijn overal. Je kunt er soms ziek van worden. De meeste van deze ziekteverwekkers worden via de handen verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep verklein je de kans dat jij of iemand in je omgeving ziek wordt.

Bactemon en handenscanner

 Het RIVM presenteert voor het eerst een expositie waarin kinderen en hun ouders op een interactieve manier kunnen leren over handhygiëne. De Bactemon game maakt gebruik van innovatieve technieken voor een optimale spelbeleving: was je handen in een magische spiegel in de badkamer. Met de handenscanner kun je testen of je ze goed gewassen hebt. 

Samenwerkingsproject

Deze interactieve expositie is tot stand gekomen in samenwerking met ZonMw Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) (medefinancierder van de expositie) en CORPUS 'reis door de mens'. Hiernaast hebben Games for Health (ontwikkelaar handenwas-game), Radboudumc Radboud University Medical Centre (Radboud University Medical Centre) en diverse centra binnen het RIVM bijgedragen aan deze expositie. Dit is een voorbeeld van een van de vele gezondheidsgerelateerde onderwerpen waarmee het RIVM zich bezighoudt. Zoals bijvoorbeeld ook voedselveiligheid en straling.