Het Hitteplan blijft naar verwachting nog tot en met het weekend actief. De waarschuwingscode geel van het KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) blijft van kracht. Zolang dit warme weer aanhoudt is er ook kans op smog door ozon.

Aanhoudende hitte

Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Met het hitteplan roept het RIVM op extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken. Met een kracht van 6 is de zon nog sterk. Blijf dus niet te lang in de zon en smeer goed in om verbranding van de huid te voorkomen.

Smog

Woensdag 24 augustus was de luchtkwaliteit in grote delen van het land ‘onvoldoende’, volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. Donderdag 25 tot en met zondag 28 augustus blijft de kans op smog door ozon bestaan. Vooral in het zuiden en zuidoosten van Nederland kan dit voorkomen. Dat betekent dat naar verwachting de luchtkwaliteit ‘slecht’ zal zijn volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.
Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.

Maatregelen tegen de hitte en smog

  • Voldoende drinken;
  • Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
  • In de schaduw blijven;
  • Lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond beperken;
  • Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Tips, advies en hulp nodig?

Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw huisarts en regionale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. De actuele zonkracht vindt u op de site over zonkracht en de actuele weersverwachting op de site van het KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut). Informatie over actuele en verwachte smogniveaus vindt u op de gezamenlijke website van alle meetnetten, NOS Nederlandse Omroep Stichting (Nederlandse Omroep Stichting)-Teletekst pagina 711 en 712, en de luchtkwaliteitsapp van het RIVM, GGD Amsterdam en DCMR Milieudienst Rijnmond (Milieudienst Rijnmond).