RIVM heeft maandag 25 juni een zonkracht van 7,5 gemeten. Dat is tot dusver de hoogste zonkracht van dit jaar. Voor Nederland is dat een hoge waarde. De komende dagen belooft het ook zonnig weer te worden en kan de zonkracht weer rond 7 uitkomen. De gevoelige huid kan dan al na 15 minuten verbranden. De zonkracht is het hoogst tussen 11 en 16 uur. Geniet van het lekkere weer, maar ga verstandig om met de zon.

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid schadelijke ultraviolette (UV ultraviolet (ultraviolet)) straling van de zon. Het RIVM meet de zonkracht voortdurend. De actuele zonkracht staat op www.rivm.nl/zonkracht.

Bescherming tegen de zon

Bij zonkracht 7 kan een ongewende huid al na 15 minuten in de zon verbranden. Bij zonkracht 5 is dat na 20 minuten. De roodheid en pijn ontstaan pas uren later.  Verstandig omgaan met de zon is daarom belangrijk. Wat kun je doen:

  1. Zoek de schaduw op en blijf zoveel mogelijk uit de zon. In deze tijd van het jaar vooral tussen 12 en 15 uur.
  2. Draag beschermende kleding en een zonnebril en/of zonnehoed.
  3. Smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème.

Informatie

De actuele zonkracht staat op rivm.nl/zonkracht. De verwachting voor de maximale zonkracht staat op de website van het KNMI en voor uitgebreide informatie over verstandig zonnen kunnen mensen terecht op de website van de KWF Kankerbestrijding.