Door hygiëne verklein je de kans dat je ziek wordt. Regelmatig handen wassen, etensresten op de juiste manier bewaren en verwarmen en geen kattenbak verschonen als je zwanger bent. Dat klinkt heel eenvoudig, maar dat is het niet. Het RIVM heeft een nieuwe toolkit hygiëne ontwikkeld met praktische informatie hoe mensen hygiëne in het dagelijks leven kunnen toepassen.

De toolkit bevat verschillende materialen voor publieksinformatie die onder andere GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-medewerkers kunnen gebruiken bij publieksvoorlichting over onderwerpen zoals handen wassen, schoonmaken en hygiëne tijdens voedselbereiding of zwangerschap. De toolkit bevat nieuwe materialen en bundelt verschillende bestaande producten.

Er is onder andere een nieuwe voorlichtingsfilm voor het publiek waarin je kunt zien waarom handen wassen belangrijk is en hoe je dat op een goede manier doet. Verder bestaat de toolkit uit folderteksten, afbeeldingen en nieuwe pictogrammen. De pictogrammen geven in één oogopslag tips om voedsel klaar te maken of wat je kunt doen tijdens je zwangerschap om infecties te voorkomen.

De komende periode worden de nieuwe pictogrammen ook meegenomen in de updates van de toolkits ‘Voedselinfecties’, ‘Griep en verkoudheid’ en ‘Zwangerschap en Infecties’.