In 2022 voldeed 44% van de Nederlandse bevolking van 4 jaar of ouder aan de Beweegrichtlijnen. In 2021 was dit nog 47%. Dat blijkt uit de resultaten van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek) in samenwerking met het RIVM.

De Beweegrichtlijnen, opgesteld door de Gezondheidsraad, houden in dat volwassenen elke week ten minste 2,5 uur matig of zwaar intensief bewegen, zoals wandelen en fietsen, verdeeld over meerdere dagen. Voor kinderen is dat elke dag minstens 1 uur. Daarnaast moeten volwassenen minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten doen en kinderen minimaal 3 keer per week. Meer informatie over de Beweegrichtlijnen is te vinden op http://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/beweegrichtlijnen.

Er werd minder gewandeld in de vrije tijd

Volwassenen en ouderen hebben in 2022 vooral minder tijd besteed aan wandelen in de vrije tijd dan in 2021. Maar ook aan andere beweegactiviteiten die zijn nagevraagd werd iets minder tijd besteed. Denk aan sporten door volwassenen en buitenspelen in de vrije tijd door kinderen. Verder onderzoek wordt later dit jaar gedaan.  

Over de Beweegrichtlijnen

De overheid wil dat 75 procent van de Nederlandse bevolking in 2040 aan de Beweegrichtlijnen voldoet. Dit verkleint de kans op lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen. Dat staat in het Nationaal Preventieakkoord. Om dit te bereiken is in 2022 de Beweegalliantie ingesteld. De trend in het voldoen aan de Beweegrichtlijnen is sinds 2001 te vinden op www.sportenbewegenincijfers.nl.