Het aantal mensen met een chronische ziekte stijgt in 2050 verder naar bijna twaalf miljoen. Vooral dementie en artrose nemen enorm toe. De verwachting is dat het aantal mensen met deze ziektes in 2050 bijna verdubbeld is. Dat blijkt uit de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) die het RIVM binnenkort publiceert.
Het aantal mensen met dementie stijgt van 261.000 mensen in 2022 naar 506.000 in 2050. Dit zijn niet alleen maar ouderen: 6% van alle mensen met dementie is tussen de 40 en 65 jaar. Dementie geeft vooral problemen met geheugen, spraak, herkenning en het uitvoeren van dagelijkse bezigheden.
3 miljoen mensen met artrose in 2050
De verwachting is dat het aantal mensen met artrose (vorm van reuma) stijgt van 1,6 miljoen in 2022 naar 3 miljoen in 2050. Klachten die bij artrose spelen zijn bijvoorbeeld pijn en (gedeeltelijke) verlamming. Andere aandoeningen die in 2050 vaker voorkomen zijn onder meer privé-, arbeids en sportongevallen, nek- en rugklachten en nierfalen. Daar staat tegenover dat bijvoorbeeld longkanker sterk afneemt.
Vaker meerdere aandoeningen
De VTV (Volksgezondheid Toekomst Verkenning ) laat ook zien dat het aantal mensen dat bij de huisarts bekend is met één of meer chronische aandoeningen stijgt van 10,5 miljoen in 2022 naar bijna twaalf miljoen in 2050. De stijging is het grootst onder 75-plussers. Het aantal mensen met drie of meer aandoeningen stijgt van 3,3 naar 4,3 miljoen. Dit aantal neemt daarmee aanzienlijk harder toe dan mensen met één of twee blijvende ziektes.
Over de VTV
De hierboven genoemde resultaten komen uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) 2024. Het RIVM brengt de VTV elke vier jaar uit. In de VTV bespreekt het RIVM de ontwikkelingen in de volksgezondheid en zorg richting 2050. Het volledige rapport wordt op 27 november uitgebracht.
Bekijk de video
De VTV-projectleider aan het woord over trends.
♪ RUSTIGE MUZIEK ♪
[Welke ziekten stijgen de komende decennia het snelst?]
LEA DEN BROEDER, projectleider Volksgezondheid Toekomst Verkenning: In 2050 hebben we 12 miljoen mensen met een chronische ziekte. Daarvan zijn er een half miljoen met dementie en 3 miljoen met artrose. Beide zijn verdubbeld vergeleken met 2022.
♪ RUSTIGE MUZIEK ♪
[Wat zijn de maatschappelijke gevolgen hiervan?]
LEA: De maatschappelijke gevolgen zijn dat er meer zorg nodig zal zijn door professionals, maar ook meer mantelzorg, vooral voor de vele mensen met dementie straks. Tegelijkertijd zullen ook minder mensen beschikbaar zijn om die zorg te verlenen. Dat is het ene. Het andere is: er zullen ook meer zorguitgaven nodig zijn.
♪ RUSTIGE MUZIEK ♪
[Kunnen we wat doen om te voorkomen dat ziekten als dementie en artrose zo toenemen?]
LEA: We hebben het hier over ouderdomsziektes. Die zijn dus inherent aan het ouder worden. Met een vergrijzende bevolking krijgen we dus meer mensen die die ziektes hebben. Maar wat je wel kan doen, is gezond leven. Dus voldoende bewegen, gezond eten, niet roken, zo weinig mogelijk alcohol gebruiken. Dan heb je meer kans om vitaal en gezond oud te worden.
♪ RUSTIGE MUZIEK ♪
[Logo Rijksoverheid, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op 27 november komt de VTV 2024 uit. Houd onze website in de gaten. De zorg voor morgen begint vandaag.]