De Interspecies website, die onderzoekers helpt bij het verminderen en verfijnen van dierproeven, wordt ondergebracht bij het 3Rs database Programma van het 3V-Centrum Utrecht Life Sciences (Universiteit Utrecht). Het RIVM heeft de website en onderliggende database ontwikkeld en blijft bij de actualisatie ervan betrokken.

De Interspecies website biedt een grote dataset aan van betrouwbare fysiologische en anatomische parameters van verschillende diersoorten en de mens. De gegevens kunnen online met elkaar vergeleken worden of geëxporteerd. Hiermee kunnen onderzoekers een beter dierexperiment opzetten en gerichter kiezen voor een proefdier.

Minder proefdieren

Onderzoekers hebben dankzij de database minder proefdieren nodig. RIVM blijft betrokken bij de inhoudelijke update van de database. Het doel is om het 3Rs-Database programma uit te breiden met andere informatiebronnen, zoals vervangende methoden. Ook willen RIVM en Universiteit Utrecht de up-to-date informatie blijvend presenteren.

Het opzetten van de Interspecies website past in het streven van het RIVM om kennis en expertise in te zetten om internationaal de ontwikkeling en toepassing van alternatieven voor dierproeven te stimuleren.