Zo snel mogelijk de eerste prik tegen het Humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)). Dat is de boodschap van de ‘Mis ‘m niet’ campagne die vandaag van start gaat. Dit initiatief van het RIVM en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) is gericht op jongeren geboren tussen 1996 en 2003. Alleen tijdens de inhaalcampagne dit jaar is voor hen de vaccinatie gratis. Omdat er tussen de twee benodigde prikken minimaal vijf maanden zit, sporen de instanties met deze campagne aan snel in actie te komen. Door het hele land worden bestaande en extra vaccinatielocaties omgedoopt tot Halte HPV, waar jongvolwassenen zonder afspraak terechtkunnen. Vanmiddag wordt op het Sciencepark in Utrecht – ook een Halte HPV – de eerste ‘Mis ‘m niet’-prik gezet in het bijzijn van staatssecretaris Van Ooijen.  

De opkomst van de inhaalcampagne nadert inmiddels de 20%. Uit onderzoek blijkt dat een flink deel van de nog niet gevaccineerde jongvolwassenen wel van plan is de prik te halen. Desgevraagd geven ze aan er om verschillende redenen nog niet aan toe te zijn gekomen. Doel van de nieuwe campagne is de realisatie dat voor gratis volledige vaccinatie, een eerste prik voor de zomer noodzakelijk is. Alleen twee prikken zorgen voor langdurige bescherming tegen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) en daar moet voldoende tijd tussen zitten. Ruim 1,3 miljoen 18- tot 27-jarigen ontvingen begin 2023 een uitnodiging – 900.000 mannen en 400.000 vrouwen. Voor jongvolwassen mannen was de mogelijkheid zich te laten vaccineren tegen HPV nieuw, een groot deel van de vrouwen is op jongere leeftijd al gevaccineerd. 

Halte HPV

Om zoveel mogelijk jongeren de kans te geven de HPV-vaccinatie te halen, rijdt de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) in de week van 5 juni met speciale vaccinatiebussen naar locaties aangeduid als Halte HPV. Ook komen er pop-up vaccinatielocaties op plekken waar veel jongvolwassenen komen, zoals bij onderwijsinstellingen en op treinstations. Uiteraard zijn ook de vaste vaccinatielocaties geopend en eveneens voor de gelegenheid omgedoopt tot Halte HPV. Het is allemaal onderdeel van de campagne ‘Mis ‘m niet.’ Zo kan iedereen die de prik wil halen, deze week gemakkelijk een tussenstop maken voor een HPV-vaccinatie. 

Over HPV en de vaccinatie

Het HPV-virus is zeer besmettelijk en wordt verspreid via intiem contact. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.500 mensen kanker door HPV, het gaat om zo’n 1.100 vrouwen en 400 mannen. Vaccinatie maakt de kans op HPV aanzienlijk kleiner. De HPV-vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker: in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Het vaccin beschermt ook bij jongeren die al seksueel actief zijn. In Nederland werd de prik vanaf 2009 aan meisjes aangeboden, vanaf 2022 werden ook jongens uitgenodigd. Inmiddels zijn al ruim een miljoen jongeren gevaccineerd. De werking van het HPV-vaccin wordt continu onderzocht, blijvende bijwerkingen zijn daarbij niet gevonden. Voor meer info of hulp bij het maken van een keuze is er www.hpvkeuzehulp.nl