In de afgelopen week heeft de Engelse Health Protection Agency (HPA Health Protection Agency (Health Protection Agency)) bij drie patiënten binnen één familie een infectie met het nieuwe coronavirus bevestigd.

Update januari 2020: dit is een oud bericht. Het nieuwe coronavirus dat hier genoemd wordt, heeft later de naam MERS Middle East Respiratory Syndrome (Middle East Respiratory Syndrome) Middle East Respiratory Syndrome  gekregen.

Wereldwijd zijn er nu in totaal 12 patiënten met een infectie met dit virus gemeld, waarvan er 6 zijn overleden. De laatste twee patiënten zijn in de afgelopen periode niet in het buitenland geweest. Zij hebben beide als familielid wel nauw contact gehad met de 10e patiënt die recent door de Engelse gezondheidsautoriteiten werd gerapporteerd. Deze patiënt heeft het virus waarschijnlijk opgelopen in het Midden-Oosten. De HPA Health Protection Agency (Health Protection Agency) zegt sterke aanwijzingen te hebben dat het nieuwe type coronavirus ook overdraagbaar is van mens op mens. Wel moet opgemerkt worden dat de 11e patiënt een medische aandoening had die hem mogelijk gevoeliger maakte voor infectie met het virus. Deze patiënt is deze week overleden. De 12e patiënt vertoonde milde klachten en is inmiddels hersteld.

Het nieuwe coronavirus werd in september 2012 ontdekt door virologen van het Erasmus MC Erasmus University Medical Center (Erasmus University Medical Center). Het kan ernstige luchtwegklachten met hoge koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen veroorzaken. Doordat de gezondheidsautoriteiten nu alert zijn op infecties met dit virus, is het de verwachting dat er in de komende tijd vaker patiënten met dit nieuwe coronavirus gemeld worden. Tot nu toe komen de meldingen vanuit Saoedi-Arabië, Qatar, Jordanië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In Nederland is een dergelijke patiënt nog niet gemeld.

Link naar HPA-website