De deelname van pasgeborenen aan vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond is in het afgelopen jaar licht gestegen. Dat concludeert het RIVM op basis van voorlopige cijfers. De opkomst van meisjes bij de eerste HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie is het afgelopen jaar duidelijk omhoog gegaan, van 59% voor meisjes die in 2005 zijn geboren naar 72% voor meisjes met geboortejaar 2006.

Voorlopige cijfers van andere RVP Rijksvaccinatie programma (Rijksvaccinatie programma)-vaccinaties laten eenzelfde soort beeld zien: de vaccinatiegraad blijft stabiel. Deze conclusie zal naar verwachting ook zichtbaar worden in de definitieve vaccinatiegraad die jaarlijks in juni verschijnt.

Belangrijke signalen

In een brief aan de Tweede Kamer laat staatssecretaris Blokhuis van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) weten dit te beschouwen ‘als belangrijke signalen dat het de goede kant op gaat’. “De bescherming van onze kinderen tegen gevaarlijke infectieziekten wordt beter. De aanzienlijke stijging voor HPV vind ik extra hoopgevend, helemaal als je denkt aan alle verschillende soorten kanker die HPV-infectie kan veroorzaken.”