Er is momenteel geen in Europa afgestemde methode beschikbaar om te beoordelen of desinfecteermiddelen die consumenten gebruiken resistentie in bacteriën veroorzaken. Het ontwikkelen van een methode vraagt een internationale inspanning. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek door het RIVM.

Voor consumenten zijn er veel soorten desinfecteermiddelen beschikbaar waarmee bacteriën kunnen worden bestreden, zoals in reinigers, handzeep of in kleding met een antibacteriële werking tegen transpiratielucht. De zorg bestaat dat bacteriën resistent kunnen worden tegen dit soort producten. Dit zou ook de resistentie van bacteriën, zoals dat bij antibiotica aan de orde is, verergeren.

Resistentie

Het is daarom relevant om te weten of het gebruik van dit soort producten daadwerkelijk antimicrobiële resistentie veroorzaakt voordat een middel op de markt komt. Uit een haalbaarheidsonderzoek van het RIVM blijkt dat er momenteel geen methode bestaat om dit vooraf te beoordelen. Het is wel mogelijk om dergelijke testen en scenario's te ontwikkelen, maar dat kost veel tijd en geld. Dat komt doordat deze stoffen in uiteenlopende producten en voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Hierdoor is het lastig om in kaart te brengen in welke situatie en bij welke hoeveelheden eventueel resistentie optreedt.

Aanbevelingen

Allereerst is van belang te weten of daadwerkelijk resistentie wordt veroorzaakt door gebruik van desinfecteermiddelen door consumenten. Daarnaast wordt op dit moment onderzoek gedaan door de Gezondheidsraad. Indien een beoordelingsmethodiek voor desinfecteermiddelen gewenst blijkt te zijn, beveelt het RIVM aan om deze internationaal te ontwikkelen.