Monkeypox virus - Apenpokkenvirus

In de afgelopen weken testten 288 mensen in Nederland positief op monkeypox (apenpokken). Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen lijkt langzaam toe te nemen. Van de positief bevonden patiënten komen de meeste uit Amsterdam.

Op 20 mei werd voor het eerst monkeypox in Nederland bij iemand vastgesteld. Hierna werden elke dag nieuwe infecties gevonden. We zien nu dat het aantal mensen per dag waarbij monkeypox wordt vastgesteld langzaam toeneemt. In de afgelopen week meldden de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en ongeveer 10 nieuw geïnfecteerde  personen per dag.

Groei

Het aantal mensen met monkeypox is nog steeds relatief klein en de incubatietijd (de tijd tussen infectie en ziekteverschijnselen) lang. Hierdoor is het moeilijk om in te schatten hoe de uitbraak zich zal ontwikkelen. Toch lijkt  het onwaarschijnlijk dat het aantal infecties op korte termijn zal dalen.

GGD Meldingsdatum

Sla de grafiek Meldingen apenpokken over en ga naar de datatabel

Figuur 1: het aantal vastgestelde infecties met monkeypox naar eerste ziektedag

Pokken

Bijna alle besmettingen zijn ontstaan na intiem of seksueel contact. Meestal verloopt de ziekte mild, maar personen met monkeypox kunnen veel last hebben van de pokken die ook tot blijvende littekens kunnen leiden. De pokken komen bij deze uitbraak vaak voor rond het geslacht, anus en armen en benen voor. Daarnaast zijn de pokken ook in het gezicht of op andere plekken op het lichaam voor. 
Behalve pokken heeft 84% van de patiënten ‘systemische klachten’ zoals koorts, vermoeidheid, spierpijn of opgezwollen lymfeklieren. In Nederland is 1 persoon met monkeypox in het ziekenhuis opgenomen geweest voor behandeling van zijn huid.

Na contact 

Na een infectie wordt gekeken welke mensen risico lopen om ook geïnfecteerd  te zijn. Deze zogenoemde ‘hoog-risicocontacten’ krijgen adviezen van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en een vaccinatie aangeboden. Deze vaccinatie verkleint de kans op verspreiding in het lichaam en systemische klachten, maar lokale pokken (en littekens) op plekken waar huid-op-huidcontact was kun je daarmee vaak niet voorkomen. 

Contact met een arts

Heb je grote blaasjes op je lichaam? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts of een centrum voor seksuele gezondheid (GGD).