Vannacht is in Nederland voor het eerst een patiënt aan de Nieuwe Influenza A (H1N1) overleden. Het gaat om een 17-jarige jongen met zeer ernstig onderliggend lijden.

Deze patiënt is de eerste persoon die in Nederland is overleden als gevolg van de Nieuwe Influenza A (H1N1). In Nederland is vanaf april bij 663 personen de diagnose Nieuwe Influenza A (H1N1) bevestigd. Daarvan zijn in totaal 9 personen in het ziekenhuis opgenomen. Een deel hiervan is inmiddels weer ontslagen.

In Europa zijn dit jaar 27.337 personen gemeld met de nieuwe griep, hiervan zijn 40 patiënten overleden aan deze griep. Wereldwijd zijn 188.139 mensen met deze griepvariant gemeld, waarvan 1.265 personen zijn overleden.

Nieuwe Influenza A (H1N1)

Nieuwe Influenza A wordt ook wel Mexicaanse griep genoemd. De ziekte verloopt in de meeste gevallen mild, en is vergelijkbaar met de seizoensgriep. Iemand met Nieuwe Influenza A is gemiddeld een week ziek. Ook zonder medicijnen te gebruiken worden mensen met deze griep meestal weer snel beter. Voor bepaalde groepen mensen kan deze griep ernstiger verlopen.

Op verzoek van de naaste familie en uit oogpunt van privacy, worden verder geen mededelingen gedaan over de patiënt.

---

Noot voor de redacties

Voor meer informatie kunnen journalisten contact opnemen met Marieke Timmer, Communicatie RIVM, 030 274 4049.