Wat gebeurt er in het bloed van patiënten met post-COVID en kan de aanwezigheid van bepaalde stoffen in het bloed helpen bij een betere diagnose en behandeling van de ziekte? Om hier meer inzicht in te krijgen start het RIVM met een onderzoek naar zogenaamde biomarkers in het bloed van patiënten met post-COVID. Biomarkers zijn biologische moleculen die iets zeggen over iemands gezondheidstoestand. Door te onderzoeken welke biomarkers gekoppeld kunnen worden aan post-COVID in het algemeen, of specifieke post-COVID klachten, kunnen mogelijk aanknopingspunten worden gevonden voor het ontwikkelen van gerichte behandelingen.
In eerdere (internationale) onderzoeken naar biomarkers voor post-COVID was er vaak geen beschikking over bloedmonsters van mensen voor, tijdens en na post-COVID. Door het combineren van bloedmonsters uit twee langlopende bevolkingsonderzoeken, Pienter Corona en de Vaccinatiestudie Corona (VASCO) zijn die er nu wel. In deze studies die respectievelijk gestart zijn in 2020 en 2021, hebben in totaal ongeveer 40.000 deelnemers op meerdere tijdstippen bloedmonsters ingestuurd en vragenlijsten over klachten voor en na een coronabesmetting ingevuld.
Een recente test met kleine aantallen toonde al verschillende biomarkers tussen mensen met en zonder post-COVID. Een van de doelen van het onderzoek is biomarkers te vinden en te koppelen aan (combinaties van) veelvoorkomende klachten zoals extreme vermoeidheid, gewrichtsklachten of concentratieproblemen en hersenmist. Inzicht in deze biomarkers en de biologische mechanismen die in het lichaam plaatsvinden bij het ontstaan van klachten die horen bij post-COVID moet zorgen voor meer kennis over mogelijkheden voor behandeling.
Patiëntenparticipatie
In samenwerking met het Post-COVID Netwerk Nederland is er voor dit onderzoek een vertegenwoordiging van patiënten met post-COVID om waar nodig te adviseren over het onderzoek.
Over het onderzoek
Het onderzoek is mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMW (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie). ZonMw programmeert en financiert onderzoek en vernieuwing in gezondheid, zorg en welzijn, stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis en signaleert waar kennis nodig is. De studie, die start op 1 december 2024 en een looptijd heeft van twee jaar, wordt uitgevoerd in samenwerking met Radboud UMC (Universitair Medisch Centrum).
Meer onderzoek naar post-COVID
Mensen met post-COVID kunnen zich aanmelden om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek via het landelijke portaal, Postcovidonderzoek.nl. Dit portaal is onderdeel van het Post-COVID Netwerk Nederland. Het doel is om mensen in Nederland met de diagnose post-COVID die mee willen doen aan onderzoek op te nemen in één online portaal zodat gemonitord kan worden welke klachten mensen hebben, hoe vaak deze klachten voor komen en hoe deze klachten veranderen over de tijd.