Baby’s en peuters tot 4 jaar krijgen iedere dag vitamine D druppels. Bij het gebruik van druppels op waterbasis krijgen zij elke dag propylgallaat binnen. Deze druppels zijn veilig voor baby’s ouder dan 4 maanden en peuters. Voor baby’s onder de 4 maanden is meer informatie nodig om hier een uitspraak over te kunnen doen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft het RIVM gevraagd de veiligheid van propylgallaat in deze voedingssupplementen te beoordelen.

Het voedseladditief propylgallaat (E 310) wordt als antioxidant gebruikt in druppels vitamine D op basis van water (‘aquosum’). Het zit niet in druppels vitamine D op basis van olie.

Een mens mag iedere dag 0,5 milligram propylgallaat per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen. Maar voor baby’s jonger dan 4 maanden gelden misschien andere hoeveelheden propylgallaat. Omdat hun organen nog in ontwikkeling zijn, moet voor hen een specifieke veilige hoeveelheid worden bepaald. De Europese voedselautoriteit heeft in 2017 bepaald dat specifieke studies nodig zijn om veilige hoeveelheden voor baby’s jonger dan 4 maanden vast te stellen. Deze studies zijn nog niet uitgevoerd voor propylgallaat.

Baby’s ouder dan 4 maanden en peuters krijgen elke dag niet meer dan 0,03 milligram propylgallaat per kilo lichaamsgewicht binnen met deze druppels. Via andere voedingsmiddelen krijgen ze ook nog elke dag 0,3 milligram per kilo lichaamsgewicht binnen. Alles bij elkaar opgeteld is de hoeveelheid propylgallaat minder dan 0,5 milligram per kg kilogram (kilogram) lichaamsgewicht per dag.