Eerder dit jaar hebben wij u gemeld dat er in Nederland een tijdelijk tekort is aan een aantal plasmaproducten van Sanquin PlasmaProducts (SPP Sanquin PlasmaProducts (Sanquin PlasmaProducts)). De beschikbaarheid van de Quin-producten is beperkt vanaf begin 2016 ten gevolge van problemen in het productieproces.

Voor het PSIE Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie)-programma is er binnenkort ook een tekort aan HepBQuin 150IE. Dit product wordt in Nederland gebruikt als post-expositie profylaxe ter preventie van hepatitis B bij pasgeboren van moeders die draagster zijn van het hepatitis B-virus. Dit product wordt meteen na de geboorte of zo snel mogelijk (<2 uur) toegediend.

Omdat er in Nederland geen vervangend product is, heeft SPP Sanquin PlasmaProducts (Sanquin PlasmaProducts) - in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ Inspectie voor de Gezondheidszorg (Inspectie voor de Gezondheidszorg)) - ervoor gezorgd dat er een gelijkwaardig alternatief beschikbaar is afkomstig uit Engeland. Het betreft Hepatitis B Immunoglobulin van Bio Products Laboratory (BPL). Omdat dit product niet in Nederland is geregistreerd, is het product alleen beschikbaar op artsenverklaring. Het product wordt echter in flacons van 200 IE geleverd in plaats van HepBQuin 150 IE van SPP. In overleg met professionals luidt het advies om bij pasgeborenen de gehele 200 IE flacon toe te dienen.

SPP stelt het product op aanvraag van de apotheker beschikbaar indien vergezeld van een ingevulde artsenverklaring. Deze verklaring mag ook getekend worden door een BIG Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg)-geregistreerd verloskundig zorgverlener. Een Nederlandse bijsluiter wordt geleverd bij het product (www.sanquin.nl/hepbquin).