Er zijn grote regionale verschillen in de corona-epidemie. Dat geldt ook voor de verdeling tussen het aantal bevestigde besmettingen van zorgmedewerkers en overige patiënten.  

Er zijn grote regionale verschillen in de epidemie. In Nederland zijn tot nu tot 23.097 bevestigde besmettingen gemeld. De meeste mensen die positief zijn getest op het nieuwe coronavirus wonen in de provincie Noord-Brabant. Bijna een kwart van het totaal aantal bevestigde besmetting in Nederland betreft inwoners van de provincie Noord-Brabant (5.264 bevestigde besmettingen). De provincie Groningen is  met 251 positief geteste personen de provincie met het minste aantal besmettingen, 1,1% van het totaal aantal besmettingen. Deze provincie wordt op de voet gevolgd door de provincies Drenthe (274, 1.2%), Friesland (326, 1,4%) en Flevoland (328, 1,4%).

Deze verschillen zijn te verklaren doordat de verspreiding van het nieuwe coronavirus niet overal in Nederland gelijk is. In Noord-Brabant lijkt de epidemie af te vlakken. Het aantal meldingen in het noorden van Nederland is stabiel laag.

Zorgmedewerkers

De verdeling tussen het aantal bevestigde besmettingen van zorgmedewerkers en overige patiënten  is per regio sterk verschillend. Dit is afhankelijk van  de mate van verspreiding van het coronavirus en het lokale testbeleid tot 6 april. Zo is 56% van alle meldingen uit Groningen afkomstig van zorgmedewerkers. In Noord-Brabant zijn dit 11% van de meldingen tot nu toe. Landelijk gezien is 24% van de bevestigde COVID-19 patiënten een zorgmedewerker.

In het kaartje wordt per provincie het aandeel meldingen van zorgmedewerkers getoond ten opzichte van overige patiënten.

Testbeleid

Er wordt sinds 6 april meer getest. De uitbreiding van het testen is bedoeld voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen, verpleeghuismedewerkers, medewerkers gehandicaptenzorg  en thuiszorgmedewerkers. Ook worden er meer patiënten getest met een hoog risico op ernstig verloop van een coronavirusinfectie, zoals ouderen en mensen met een bestaande ziekte of aandoening.