Van de ruim 1,2 miljoen Nederlandse jongeren tussen de 13 en 18 jaar drinkt 1 tot 2 procent regelmatig drie of meer blikjes energiedrank per dag. Deze dranken bevatten cafeïne, taurine en D-glucuronolacton. Wie te veel van deze stoffen binnenkrijgt, kan daarvan klachten als hartkloppingen en duizeligheid ondervinden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Het merendeel van de jongeren die minstens één keer per week drie of meer blikjes energiedrank per dag drinken, vertonen ook vaker ander risicogedrag. Zij roken en drinken meer alcohol dan jongeren die nooit energiedrank drinken. In 2015 dronk ongeveer 80 procent van de jongeren minder dan één keer per week of nooit energiedrank. De laatste jaren drinken jongeren minder energiedrank.  

Er is specifieke aandacht nodig van de Jeugdgezondheidszorg en (kinder)artsen voor die groep jongeren die regelmatig drie of meer blikjes energiedrank per dag drinken. Het gebruik kan nog beter gesignaleerd worden. Daarnaast is het van belang om voorlichting te geven en alert te zijn op energiedrankgebruik bij klachten. 
Het onderzoek sluit volgens het RIVM aan bij het huidige advies van het Voedingscentrum over energiedrank voor 13- tot 18-jarigen: drink het liever niet, en anders maximaal één blikje per dag.