De RIVM-app Tekenbeet is nu ook beschikbaar voor de iPhone en gratis te downloaden in de App Store. Sinds de app in april beschikbaar kwam voor Android hebben al 10.000 gebruikers Tekenbeet gedownload. Met de release voor de iPhone kunnen vrijwel alle smartphonegebruikers in Nederland (ook buiten zonder internetverbinding) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. En dat is belangrijk, want teken komen op veel plaatsen in Nederland voor en kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.

Check op teken, ook tijdens de vakantie

Teken kunnen het hele jaar actief zijn, maar de activiteit is in het voorjaar en zomer het hoogst. Ze leven in hoog gras en struikgewas of op de grond tussen bladeren. Ze lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de lymebacterie en kunnen via een beet de ziekte van Lyme veroorzaken. Controleer daarom regelmatig op tekenbeten en verwijder een teek direct.

In de vakantieperiode gaan veel mensen er vaker op uit in de natuur. Maar ook op de camping, het vakantiepark of in de eigen tuin kunnen teken voorkomen. Met name kinderen vormen dan een risicogroep voor tekenbeten. (link naar website kids&jongeren) Daarom is het van belang om (ook op vakantie) regelmatig op teken te controleren.

Over de app Tekenbeet

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de app Tekenbeet ontwikkeld omdat onderzoek uitwees dat er behoefte bestaat om informatie over teken en de ziekte van Lyme direct bij de hand te hebben. De app laat zien hoe je op teken kunt controleren en hoe je een teek verwijdert. Gebruikers kunnen via de website www.tekenradar.nl zien hoe actief teken zijn. Ook kunnen ze een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Dit is vooral handig voor mensen buiten: wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit. Via de app worden mensen ook uitgenodigd een tekenbeet te melden op Tekenradar.nl.