“Het past bij een innovatief RIVM om een belangrijke speler te zijn als het gaat om citizen science." Dat zegt Daniëlle Timmermans, Chief Science Officer Risicocommunicatie van het RIVM. In een speciale uitgave over burgerwetenschap zijn succesvolle voorbeelden én lessen bij elkaar gebracht in het online magazine Citizen Science: iedereen expert.
Citizen science is wetenschappelijk onderzoek waarbij burgers meedenken over de onderzoeksvraag, actief gegevens verzamelen, zelf analyses uitvoeren of bedenken wat er met de conclusies kan gebeuren. In het e-zine Citizen Science: iedereen expert:
- Lea den Broeder en Daniëlle Timmermans over de RIVM-visie citizen science 2023:
“Als je burgers bij je onderzoek betrekt, komt de boodschap beter over. Dit zorgt voor robuuste kennis die maatschappelijk gedragen wordt.” - Hester Volten van ‘Samen meten aan luchtkwaliteit’:
“Citizen science is een nieuwe manier van kijken. Als je dat doet, gaat er een wereld voor je open.” - Zender uit en ontvanger aan
Bewonersorganisatie Eigenwijks in Amsterdam speelde een cruciale rol bij werving en begeleiding van bewoners voor het project KIJK! Een gezonde wijk. Directeur Dick Glastra van Loon: “Bedenk vooraf wat je voor bewoners kunt betekenen.” - HAVO-leerlingen als citizen scientists
In het project ‘De levende bodem’ meten leerlingen hoe gezond de bodem is, bijvoorbeeld door regenwormen te tellen. Projectleider Liesbet Dirven ziet dit citizen science-project als een uitgelezen kans voor het RIVM om een sterkere verbinding met de samenleving te maken.
Relatie wetenschap en maatschappij verandert
Chief Science Officer Daniëlle Timmermans in het e-zine: "De toegenomen belangstelling voor citizen science is een uiting van de veranderende relatie tussen wetenschap en maatschappij. Burgers zijn kritischer over wetenschappelijk onderzoek, maar hechten er ook meer belang aan en willen meer betrokken worden dan vroeger. Eigenlijk moet bij elk wetenschappelijk project de vraag gesteld worden of en op welke manier burgers betrokken kunnen worden bij het onderzoek.”