Jaap van Dissel heeft na 11 jaar dienstverband als directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding vanwege zijn pensioen afscheid genomen van het RIVM. Tijdens een symposium ter ere van zijn afscheid hebben RIVM Directeur-generaal Hans Brug en demissionair Minister President Mark Rutte hem respectievelijk de Jennerpenning en een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. 

De afgelopen 11 jaar was Jaap van Dissel directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Daarnaast was hij hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder de infectieziekten, bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC Leids Universitair Medisch Centrum (Leids Universitair Medisch Centrum)). 

De coronacrisis is voor de buitenwereld de meest kenmerkende periode geweest voor Jaap van Dissel. Met de collega’s van het Centrum voor infectieziektebestrijding en diverse samenwerkingspartners richtte hij zich ook op de bestrijding van onder meer mazelen, ebola, meningokokken W, legionella en mpox. 

Ter ere van zijn afscheid heeft het RIVM een symposium en een receptie georganiseerd. Het symposium eindigde met de uitreiking van de Jennerpenning van het RIVM door Hans Brug en een Koninklijke onderscheiding uitgereikt door Mark Rutte. De Jennerpenning is een oorkonde met een bronzen penning, die uitgereikt wordt aan mensen die baanbrekend werk voor het RIVM hebben verricht. Jaap van Dissel ontving de penning vanwege zijn uitzonderlijke bijdrage aan de wetenschappelijke basis en ontwikkeling van het RIVM. 

De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door demissionair Minister President Mark Rutte, geflankeerd door demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en oud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge. De Jonge typeert Van Dissel als ‘de dijk, het anker en de vuurtoren tijdens de coronacrisis’. Jaap van Dissel is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

In onderstaande video vertelt Jaap van Dissel, op een van zijn laatste werkdagen, tijdens een ontspannen en openhartig gesprek, over de hoogtepunten en grootste uitdagingen in zijn tijd bij het RIVM. 

interview Jaap

In het kader van zijn aanstaande pensionering beantwoordt Centrum Infectiebestrijding-directeur Jaap van Dissel vijf vragen.

Beeld: Jaap van Dissel zit op een stoel en krijgt een briefje overhandigd)

JAAP VAN DISSEL: Oké, dit is wat je me gaat vragen? Dan heb ik al meteen het probleem dat ik m'n bril niet bij de hand heb.

♪ RUSTIGE MUZIEK ♪

Beeldtekst: Vijf vragen aan Jaap van Dissel.

Beeld: Jaap van Dissel leest het briefje aandachtig, kijkt op en ziet dat de camera al aan het draaien is.

MR. VAN DISSEL: O, sorry. Moet ik er wat over zeggen?

Beeldtekst: Waar kijk je na 11 jaar RIVM met voldoening op terug?

MR. VAN DISSEL: Het heeft natuurlijk veel voldoening gebracht om vanuit kennis en ervaring, tezamen met het hele team, natuurlijk intensief bezig te zijn met infectieziektebestrijding in Nederland. Wat dat betreft was de coronacrisis natuurlijk een geweldige uitdaging. Het feit dat we als RIVM, ook ikzelf, vanuit professionele kennis en ervaring hebben kunnen bijdragen aan de bestrijding daarvan, is gewoon heel mooi geweest.

♪ RUSTIGE MUZIEK ♪

Beeldtekst: Wat is de grootste uitdaging waar je voor bent komen te staan?

MR. VAN DISSEL: Een van de uitdagingen die bij de bestrijding opkwam, waren de fysieke bedreigingen. Dat was zeker niet leuk. Dat houdt je bezig, terwijl je gewoon met bestrijding bezig wilt zijn. Een van de dieptepunten wat dat betreft
was wel dat iemand een filmpje maakte, terwijl ik op de fiets naar m'n werk ging in Leiden, met allerlei opruiende teksten daarbij. Dan komt het wel heel erg dichtbij. Blijkbaar nemen ze de moeite om je op te wachten, naast je te gaan rijden. Dat vond ik wel confronterend.

♪ RUSTIGE MUZIEK ♪

Beeldtekst: Wat maakt het RIVM zo'n interessante werkgever?

MR. VAN DISSEL: RIVM is een heel mooi instituut, waar heel nauw wetenschap en adviezen naar beleid samenkomen. Dat is gewoon eigenlijk een prachtig terrein om in te werken, omdat alles wat je adviseert vaak ook direct effect kan hebben.
Dat is natuurlijk lang niet altijd zo als je aan de universiteit werkt.

♪ RUSTIGE MUZIEK ♪

Beeldtekst: Wat ga je missen?

MR. VAN DISSEL: De gezelligheid die je hebt met de groep. In de eerste plaats het Centrum Infectieziektebestrijding. Daar heb je een heleboel interacties mee gehad. Dat is vooral ook heel erg gezellig. Dat ga ik natuurlijk missen, want ik zal hier niet meer dagelijks zijn.

♪ RUSTIGE MUZIEK ♪

Beeldtekst: Waar kijk je nu naar uit?

MR. VAN DISSEL: Waar kijk je naar uit als je met pensioen gaat? Allereerst wat rust nemen. Het waren hectische tijden. En verder zijn er nog allerlei projecten die gelukkig doorlopen, waar ik nog al m'n energie in kan stoppen de komende jaren.

♪ RUSTIGE MUZIEK ♪

In beeld verschijnt een quote van Jaap van Dissel: 'Het was mooi om samen met het team een bijdrage te leveren aan infectieziektebestrijding in Nederland.' Logo Rijksoverheid, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De zorg voor morgen begint vandaag.