Zorgverleners kunnen vanaf 12 augustus in een speciaal register gegevens vastleggen over de toepassing van gecombineerde leefstijlinterventies. Het RIVM verzamelt deze gegevens voor onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van deze interventies. Dit maakt het mogelijk de interventies voor toekomstige deelnemers te verbeteren.
Volwassenen met overgewicht kunnen met de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) aan hun leefstijl werken. Zorgverleners besteden bij zo’n interventie aandacht aan gezonde voeding, bewegen en andere factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden, bijvoorbeeld stress en slaapgebrek. De interventie valt sinds januari 2019 onder de basisverzekering. Sindsdien hebben al ruim zeventienduizend Nederlanders deelgenomen aan deze programma’s.
RIVM monitort de resultaten van de GLI
In opdracht van het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) volgt het RIVM de resultaten van de gecombineerde leefstijlinterventie de komende jaren op de voet. Het RIVM kijkt bijvoorbeeld of het overgewicht van de deelnemers afneemt en of hun kwaliteit van leven toeneemt. Ook kijkt het RIVM of de ziektekosten omlaag gaan en of er voldoende aanbod is in Nederland, zodat deze gezondheidsprogramma’s toegankelijk zijn voor iedereen die zo’n programma nodig heeft. Het RIVM publiceert twee keer per jaar een rapport over de ontwikkeling van de GLI.
GLI-register
Het nieuwe GLI-register is bedoeld voor fysiotherapeuten, leefstijlcoaches, diëtisten of oefentherapeuten die GLI-programma’s aanbieden. Ze schrijven hun cliënten in het register in, als de deelnemers daar toestemming voor geven. In het register staan gegevens zoals leeftijd, geslacht, lengte en gewicht. Maar ook gegevens over de reden voor verwijzing naar de GLI, de zorgverlener en het programma dat gevolgd wordt. De gegevens worden voor onderzoek gebruikt en zijn niet tot de deelnemers te herleiden.
Het GLI-register maakt het ook mogelijk dat zorgverleners inzage krijgen in de resultaten van hun eigen aanbod ten opzichte van dat van andere GLI-aanbieders in Nederland. Met deze informatie kunnen behandelingen in de toekomst verbeterd worden.
Op www.rivm.nl/gli biedt het RIVM informatie over de GLI en het GLI-register voor zorgaanbieders.