'Preventie in de wijk, samen werken aan gezondheid en welzijn van inwoners' is de door het RIVM ontwikkelde toolkit die gemeenten concrete handvatten geeft om de gezondheid van hun inwoners te bevorderen.
Niet in elke wijk spelen dezelfde gezondheidsproblemen. Zo staan in het centrum van een (grote) stad andere problemen op de voorgrond dan in een dorp. Denk aan de vaker voorkomende ongezonde leefstijl in vooroorlogse arbeiderswijken, de zelfredzaamheid van ouderen die in kleine dorpen en kernen meer onder druk staat dan elders, of aan jongeren die meer dan gemiddeld roken in kleinstedelijke wijken. In deze toolkit zijn negen verschillende wijktypen beschreven. Per wijktype zijn preventiethema’s en bijbehorende effectieve interventies beschreven op basis van opvallende wijkkenmerken. Het RIVM hoopt dat met het gebruik van wijkspecifieke interventies gemeenten met dezelfde inzet meer voor hun inwoners kunnen betekenen.
Inbreng inwoners essentieel
Verschillende gemeenten gingen de afgelopen jaren al aan de slag met een integrale aanpak op wijkniveau om te bevorderen dat inwoners gezond blijven, maar het gaat nog niet vanzelf. Voor een effectieve aanpak is het proces essentieel, waarbij gemeenten samen met partners en inwoners wijkkenmerken in beeld brengen en interpreteren om tot door iedereen gedragen preventiethema’s te komen. Thema’s kunnen partijen verbinden. Een integrale aanpak met zowel aandacht voor de individuele burger als de omgeving is daarbij belangrijk. Een voorbeeld is rookvrij opgroeien van jongeren door het aanbieden van stoppen met roken cursussen, voorlichtingscampagne en rookvrij maken van de gehele wijk.
De toolkit Preventie in de wijk, waar onder andere de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de partijen van de Agenda voor de Zorg bij betrokken zijn, is bestemd voor gemeenten en hun lokale partners, zoals GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)'en, eerstelijnsorganisaties en inwoners, die samen een merkbaar verschil willen maken.
De toolkit is volledig doorklikbaar en ook een handige ingang naar veel meer bruikbare kennis en inzichten op www.loketgezondleven.nl.