Vandaag is de tentoonstelling Besmet! in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden geopend. De tentoonstelling gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Voor de tentoonstelling werkten RIVM en het museum nauw samen.

De tentoonstelling laat onder meer wetenschappelijke inzichten zien die zijn verkregen na historische epidemieën. ‘Besmet!’ toont een balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. De tentoonstelling staat ook stil bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.

Actueel

De tentoonstelling zou dit voorjaar al openen, maar de uitbraak van het coronavirus zorgde voor uitstel. De tentoonstelling is in de afgelopen tijd zo aangepast dat deze aansluit bij de recente uitbraak van het coronavirus.

Prikpoli Boerhaave

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling, tot en met januari 2022, dient het museum in bepaalde perioden als vaccinatielocatie. De congresruimte van het museum wordt dan omgedoopt tot Prikpoli Boerhaave.