Het RIVM stopt uit voorzorg het gebruik van ongeveer 20.000 doses van het vaccin Infanrix-IPV geinactiveerd polio vaccin (geinactiveerd polio vaccin). Dit nadat de producent GSK GlaxoSmithKline (GlaxoSmithKline) heeft verzocht om dit vaccin met partijnummer AC20B199AA niet meer in te zetten. Het vaccin wordt binnen het Rijksvaccinatieprogramma toegepast ter bescherming tegen DKTP difterie kinkhoest tetanus polio (difterie kinkhoest tetanus polio): difterie, kinkhoest, tetanus en polio.

Tijdens een interne kwaliteitscontrole van GSK GlaxoSmithKline (GlaxoSmithKline) is gebleken dat de productieruimte waarin het vaccin gemaakt werd, niet volledig steriel was. In die ruimte hebben deelproducten gestaan die zijn gebruikt bij de productie van deze partij vaccin. De steriliteitstest van het vaccin zelf voldoet aan alle eisen en er is geen enkele reden om aan te nemen dat het vaccin problemen veroorzaakt voor de gezondheid van al gevaccineerde kinderen. Vaccin uit deze partij is de afgelopen maanden zo’n 50.000 keer zonder problemen toegediend.

Infanrix-IPV geinactiveerd polio vaccin (geinactiveerd polio vaccin) wordt gebruikt in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit DKTP difterie kinkhoest tetanus polio (difterie kinkhoest tetanus polio)-vaccin wordt gegeven aan kinderen rond de leeftijd van vier jaar. Voor de vaccinatie van deze kinderen die nu het consultatiebureau bezoeken, is vaccin uit een andere partij beschikbaar.