Het RIVM heeft een overzicht gemaakt van de meest voorkomende smaakstoffen in e-liquids die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt. Dat overzicht maakt het zichtbaar welke stoffen het meest gebruikt worden om de e-liquids aantrekkelijk te maken voor bijvoorbeeld jongeren. Daarnaast is het belangrijk voor verder onderzoek naar de samenstelling en schadelijkheid van e-liquids.

De onderzoekers van het RIVM hebben informatie van fabrikanten onderzocht over e-liquids die in 2017 waren aangemeld voor de Nederlandse markt. Dat waren er meer dan 19.000.  De onderzoekers vonden 219 unieke ingrediënten, die elk in meer dan 100 e-liquids voorkwamen.  Gemiddeld bevat één e-liquid 10 smaakstoffen. Vanilline (zoet, vanilleachtig) was de meest voorkomende smaakstof (aanwezig in 35 procent van de liquids), gevolgd door ethylmaltol (zoet, fruitig-karamelachtig, 32 procent) en ethylbutyraat (vluchtig, rijp-fruitachtig, 28 procent).

E-liquidmarkt

Het is voor het eerst dat er aan de hand van gegevens van producenten een overzicht van smaakstoffen in e-sigaretvloeistoffen is gemaakt. Vanaf nu is dus zichtbaar welke stoffen het meest gebruikt worden om de e-liquids aantrekkelijk te maken.

De onderzoekers hebben naast het overzicht ook een methode ontwikkeld, waarmee e-liquids op basis van hun samenstelling in smaakcategorieën kunnen worden verdeeld. Zo kan de smaak van e-liquids waarvan geen smaakomschrijving beschikbaar is via deze methode met een nauwkeurigheid van 70 procent voorspeld worden. Deze methode is ook geschikt voor buitenlandse markten, zodat landen onderling de marktontwikkelingen kunnen vergelijken.

Dit onderzoek is onderdeel van een samenwerking tussen het RIVM en Wageningen University. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control.