Ruim 6.000 Nederlanders hebben zich aangemeld voor de landelijke iSPEX Spectropolarimeter for Planetary EXploration add on to iPhone (Spectropolarimeter for Planetary EXploration add on to iPhone)-meetdag in mei of juni. Zij meten op deze dag met behulp van het iSPEX-opzetstukje op de smartphone-camera eigenschappen van fijn stof in de lucht.

De komende twee weken hebben geïnteresseerden de laatste mogelijkheid om zich aan te melden en een opzetstukje te bestellen via longfonds.nl/ispex. Het doel van het iSPEX Spectropolarimeter for Planetary EXploration add on to iPhone (Spectropolarimeter for Planetary EXploration add on to iPhone)-experiment is: onderzoeken hoe nauwkeurig de massale iSPEX-metingen zijn en welke informatie ze opleveren.

Centraal verwerkt

De metingen worden direct centraal verwerkt in een kaart van Nederland. Na de meetdag worden de publieksmetingen gecombineerd met fijnstofmetingen van wetenschappelijke apparatuur.

Datum

De meetdag vindt plaats op een zonnige dag tussen medio mei en eind juni. De exacte datum is nog niet bekend omdat er voor het experiment een grotendeels blauwe lucht noodzakelijk is boven heel Nederland. De aankondiging van de nationale iSPEX-dag wordt twee dagen van tevoren gedaan.

Gratis app

De productie van 10.000 opzetstukjes is in volle gang; ze worden rond half mei verstuurd, en dan is ook de bijbehorende gratis app klaar. Alle deelnemers krijgen een e-mail, en een push-notificatie via de app.

Tijdens de meetdag worden er twee meetmomenten gehouden, één in de ochtend (van 8.00-10.00 uur) en één in de middag (van 16.00-18.00 uur).


 

 

Kaart met mensen die zich hebben aangemeld voor iSPEX: meet fijnstof met je smartphone