Er hebben 1.063.651 mensen deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2016. Bij 3.706 van hen is na vervolgonderzoek darmkanker ontdekt. Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans groter dat de behandeling succes heeft. De behandeling is vaak ook minder zwaar. Daarnaast zijn bij 20.236 mensen mogelijke voorlopers van darmkanker (adenomen) verwijderd. Door voorlopers te verwijderen wordt voorkomen dat darmkanker ontstaat.

In 2016 hebben 745.783 mensen voor de eerste keer deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, dat is 71,8% van de genodigden. Nieuw was dat 317.868 mensen (75,9% van de genodigden) voor de tweede keer aan het bevolkingsonderzoek hebben deel genomen (hun eerste keer was in 2014). De resultaten laten het belang zien om te blijven deelnemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Ook na een tweede keer deelnemen wordt darmkanker opgespoord.

In 2016 zijn na het bevolkingsonderzoek 47.257 coloscopieën (inwendige kijkonderzoeken) uitgevoerd. Drie mensen zijn enkele dagen na de coloscopie overleden. Ziekenhuizen onderzoeken in deze situatie altijd de relatie tussen het overlijden en de uitgevoerde coloscopie. Bij de drie personen was er geen of geen duidelijke relatie met de coloscopie.

Het bevolkingsonderzoek darmkanker valt onder de regie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De jaarlijkse monitoring van het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt in opdracht van het RIVM verricht door Erasmus MC Erasmus University Medical Center (Erasmus University Medical Center) en het NKI Nederlands Kanker Instituut (Nederlands Kanker Instituut)/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Het doel van de monitor is om de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek darmkanker te bewaken en te verbeteren.