In het kader van de landelijke Geoweek voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs, komen op 24 mei 40 leerlingen op expeditie bij het RIVM. Ze gaan grondwater en bodemleven onderzoeken. Hiervoor gaan zij o.a. plaggen grond uitsteken, peilbuizen plaatsen en grondwater oppompen.

In de uitgestoken plaggen worden wormen geteld. Dit geeft een indicatie van de gezondheid van de bodem. De zuurgraad van het grondwater wordt vergeleken met die van cola en citroensap. Ook worden de leerlingen uitgedaagd voor een wedstrijdje grondboren. Wie kan het snelste tot één meter diepte boren! Er is natuurlijk een leuke prijs te winnen.

Geoweek

De Geoweek loopt van 23 tot en met 27 mei en laat kinderen op een leuke manier kennismaken met de technische kanten van het vak aardrijkskunde. Naast het RIVM organiseren meer professionals een bedrijfsbezoek, veldwerk of gastlessen. Op deze manier tonen de professionals hun beroepspraktijk en hebben leerlingen en docenten een unieke en leerzame ervaring buiten de klas. Aan de Geoweek in 2015 deden meer dan 4.000 leerlingen mee. De GeoWeek is een initiatief van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap)). Het RIVM werkt graag mee aan initiatieven om de samenleving bewuster te maken van de bodem, het grondwater en wat zich daar in en op afspeelt.