Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)) lanceert samen met het RIVM op 14 mei de nieuwe jongerenwebsite over additieven in tabaksproducten, www.watziterintabak.nl. Dat gebeurt in New Babylon in Den Haag. Het Longfonds is ook aanwezig. Het doel van de website, die samen met het Trimbos Instituut is ontwikkeld, is om jongeren bewust te maken van de gezondheidseffecten van toevoegingen in tabak.

De website is specifiek gericht op jongeren. Op de site staat o.a. een film over additieven in tabak. In het filmpje worden jongeren gevraagd of ze weten welke stoffen er in een sigaret zitten. Ze blijken niet op de hoogte te zijn van de grote hoeveelheid additieven die producenten aan sigaretten toevoegen. De film maakt duidelijk dat additieven het makkelijker maken om aan een sigaret verslaafd te raken.

Additieven in sigaretten

Additieven zijn toegevoegde stoffen aan je sigaret om ze lekkerder te laten smaken, lekkerder te laten ruiken, de rook milder voor je keel te maken en om de tabak vochtig te houden. De additieven hebben een verschillend effect op je gezondheid. Sommige additieven, zoals glycerol, zijn slecht voor je keel. Andere tabaksadditieven lijken onschuldig, maar kunnen toch gevaarlijk zijn.