Afgelopen week meldden GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en 5.427 nieuwe personen die positief testten op COVID-19. Daarmee is het aantal nieuw gemelde personen met een positieve testuitslag veel hoger dan de week hiervoor (3.597 personen). In het hele land nam het aantal positief geteste mensen toe. De grootste stijging was  te zien in Zuid-Holland en Noord-Holland.

In alle leeftijdscategorieën is een stijging zichtbaar (zie figuur 1a). Verdeeld naar leeftijd, zien we de grootste stijging in de leeftijdscategorie 20-24 jaar (figuur 1b).

De meeste mensen zijn thuis besmet geraakt. Behalve de thuissituatie worden ook familie, kennissen en vakanties veel genoemd als setting van besmetting.  (zie epidemiologisch rapport).

Figuur 1a. Aantal meldingen per 100.000 inwoners per leeftijdsgroep in de afgelopen 7 weken.

Figuur 1b. Aantal meldingen per 100.000 inwoners per leeftijdsgroep in de afgelopen 7 weken (uitgesplitst per 5 jaar voor de leeftijden tussen 10 en 39 jaar).

Scholen

In het hele land zijn de scholen weer open. Er is geen significante stijging te zien van het aantal patiënten die gerelateerd is aan de verspreiding op scholen. Bij de enkele bekende clusters op scholen, hebben vooral volwassenen andere volwassen besmet.

Percentage positieve testen deze week 2,8%

Tussen 31 augustus tot en met 7 september lieten 180.182 personen zich testen bij een testlocatie van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en*. In de week hiervoor lieten zich 163.572 personen testen. Van de mensen die zich afgelopen week lieten testen en waarvan de testuitslag bekend is, heeft 2,8% een positieve uitslag. In de week hiervoor was dit 2,2%. Het percentage was het hoogst in Zuid-Holland en dan vooral de GGD regio Haaglanden (7,4%).

*bron GGD-GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio)

Ziekenhuisopnames, intensive care en overlijdens

Van 2 tot en met 8 september zijn 43 mensen bij de GGD’en gemeld die voor COVID-19 opgenomen zijn in het ziekenhuis*. In de week hiervoor waren dit 57 patiënten. Stichting NICE meldde afgelopen week 89 nieuwe opnames voor COVID-19 op de verpleegafdelingen in ziekenhuizen. De week daarvoor waren dat 65 nieuwe opnames van COVID-19-patiënten op de verpleegafdeling**. Op de intensive-careafdelingen meldt Stichting NICE 19 nieuwe opnames. De week ervoor waren dit er 11. 

In de afgelopen week werden 17 overleden COVID-19-patiënten gemeld. Dit is 7 minder dan de week hiervoor. Deze gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week overleden. 

*Niet alle patiënten werden in de afgelopen week opgenomen.

*Voor sommige in de afgelopen week geregistreerde patiënten geldt dat zij de week ervoor al waren opgenomen. De cijfers van vorige week kunnen daardoor zijn aangepast. 

Reproductiegetal R

Vergeleken met vorige week is het reproductiegetal gestegen van 1,00 naar 1,17 (met een betrouwbaarheidsinterval van 1,08 tot 1,27. Het getal laat zien hoeveel andere mensen één persoon met het nieuwe coronavirus gemiddeld besmet. Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 117 andere mensen die besmet worden.

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Houd afstand, blijf bij klachten thuis en laat je testen. Was je handen in ieder geval als je thuiskomt, na een toiletbezoek en als je gaat koken. Nies en hoest in je elleboog.