De Centra Seksuele Gezondheid hebben de eerste helft van 2019 ruim 74.000 bezoekers gehad voor een soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening)-test. Het aantal testen bij mannen die seks hebben met mannen ( MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen)) is met 8 procent gestegen vergeleken met vorig jaar. Vrouwen en heteromannen hebben zich juist minder laten testen. Dit blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid van het RIVM.

Het aantal bezoekers bij de centra seksuele gezondheid dat een soa bleek te hebben is de eerste helft van 2019 gelijk gebleven. Alleen bij MSM was er een lichte stijging te zien. Wel blijft hiv humaan immunodeficientievirus (humaan immunodeficientievirus) sterk dalen. De meeste soa’s worden gevonden bij mensen die gewaarschuwd zijn door een partner met soa en bij mensen met klachten.

In de eerste helft van 2019 had 15 procent van de MSM-bezoekers recent PrEP pre-expositie profylaxisis (pre-expositie profylaxisis) gebruikt om een hiv-infectie te voorkomen. In 2018 was dat nog 4 procent.