Symposium over risicobeoordeling bij het RIVM

Vandaag vindt bij het RIVM het symposium ‘Nuchter omgaan met risico’s’ plaats, waarbij methodieken en visies op risk assessment (risicobeoordeling) vanuit verschillende branches en vakgebieden worden gepresenteerd.

Benoemen, inschatten en beoordelen van risico’s

Bij risk assessment gaat het om het benoemen, inschatten en beoordelen van risico’s, zodat op basis daarvan prioriteiten gesteld kunnen worden. Risk assessment is een steeds belangrijke pijler onder het beleid en de activiteiten van bedrijven en overheden. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheid van industriële bedrijven, de bescherming tegen cybercriminelen, de risico’s van nieuwe technologieën, bedreigingen van de nationale veiligheid of de risicobenadering in de financiële wereld.

Sprekers

Tijdens het symposium geven sprekers hun kijk op risk assessment. Benno Baksteen, voorzitter van de Dutch Expert Group Aviation Safety, zal ingaan op luchtveiligheid. Remy Jansen, toezichthouder specialist bij De Nederlandsche Bank, belicht risk assessment vanuit het perspectief van de financiële wereld. Ook is er een presentatie van Erik Lebret, CSO Chief Science Officer (Chief Science Officer) Integrated Risk Assessment bij het RIVM, over milieu-gezondheid risico’s: het boter, kaas en eieren spel van beleid, burgers en wetenschap.

Het symposium is georganiseerd door het Nationaal Netwerk Risicomanagement (NNR Nationaal Netwerk Risicomanagement (Nationaal Netwerk Risicomanagement)), het Nederlands Adviesbureau Risicomanagement (NAR Nederlands Adviesbureau Risicomanagement (Nederlands Adviesbureau Risicomanagement)) en het RIVM.