RIVM-er Teun van Dillen heeft tijdens het internationale congres voor stralingsexperts in Kaapstad de tweede prijs gewonnen van de prestigieuze Young Professional Award voor zijn werk aan het SUDOQU SUrface DOse QUantification (SUrface DOse QUantification)-model. Dit model berekent het effect van straling op de gezondheid van werknemers of bevolking na contact met voorwerpen die besmet zijn met radioactiviteit.

Internationale erkenning

Teun van Dillen voelt zich vereerd: “Na de toekenning van de Joh Atenbeurs, is dit een internationale erkenning van mijn werk. De concurrentie was groot en het is echt een eer om deze prijs te winnen. Ik heb mijn model al mogen presenteren aan een groep internationale stralingsexperts. De discussies in Kaapstad inspireren mij om het model verder te ontwikkelen.”

SUDOQU SUrface DOse QUantification (SUrface DOse QUantification)

SUDOQU is een nieuw en innovatief model gericht op het beschermen van mensen tegen blootstelling aan straling. Met het model wordt berekend wat het effect is van met radioactiviteit besmette voorwerpen op mensen die hiermee in aanraking komen. Hierdoor hebben we meer inzicht in veilige waarden en kan er veiliger gewerkt worden met besmette producten. Het RIVM ondersteunt de overheid om burgers, patiënten en werknemers te beschermen tegen schadelijke effecten van ioniserende straling. Dat doen we door het uitvoeren van onderzoek en het adviseren over beleid.
 

Young Professional Award

De Young Professional Award bestaat uit drie prijzen van de International Radiation Protection Association (IRPA Internation Radiation Protection Association (Internation Radiation Protection Association)) om onderzoek naar stralingsbescherming door jonge wetenschappers en professionals te stimuleren en hen de kans te bieden om hun werk te presenteren aan een internationaal publiek van stralingsexperts. De prijzen bestaand uit oorkondes, medailles en voor de winnaar van de eerste prijs een geldprijs.