Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen met de bacterie Bordetella pertussis. Op dit moment is er een toename in het aantal gemelde patiënten met kinkhoest in Nederland. Deze toename is al sinds januari 2012 te zien. De meeste meldingen betreffen kinderen in de leeftijd vanaf 8 jaar en volwassenen. Ook onder zuigelingen (jonger dan een half jaar) is een toename te zien. Het RIVM adviseert daarom om zuigelingen op tijd te vaccineren tegen kinkhoest.

Symptomen

Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor niet of onvolledig gevaccineerde zuigelingen. Zuigelingen met kinkhoest worden meestal opgenomen in het ziekenhuis. Bij oudere kinderen en volwassenen verloopt de ziekte vaak minder heftig. Ook de typische verschijnselen van kinkhoest komen minder vaak voor, meestal is er alleen sprake van langdurig hoesten. Wel kunnen zij onvolledig gevaccineerde zuigelingen besmetten. In gezinnen met onbeschermde zuigelingen is het daarom belangrijk bij hoestklachten van gezinsleden de huisarts te raadplegen.

Vaccinatie tegen kinkhoest

Binnen het Rijksvaccinatieprogramma krijgen alle zuigelingen een uitnodiging voor vaccinatie tegen kinkhoest. De vaccinatie bestaat uit een serie prikken waarbij bescherming opgebouwd wordt. Elke vaccinatie draagt bij aan bescherming en na 3 vaccinaties (gegeven tussen 2 tot 4 maanden) zijn kinderen beschermd tegen kinkhoest. De vervolgvaccinaties (11 maanden en 4 jaar) zorgen voor een langere bescherming. Vanwege de verheffing van kinkhoest is het nu extra belangrijk om de eerste vaccinatie van zuigelingen niet uit te stellen.

Het RIVM heeft de informatie over de kinkhoestverheffing op haar website geactualiseerd.

 

Absolute aantal meldingen per maand op basis van melddatum voor 2001, 2004, 2007, 2008, 2011 en 2012 t/m mei.
 

Figuur 1: absolute aantal meldingen per maand op basis van melddatum voor 2001, 2004, 2007, 2008, 2011 en 2012 t/m mei