Vanaf 2019 toetsen de Regionale Centra ook op counselingsvaardigheden. Counselors kunnen online binnen één uur hun vaardigheden toetsen op elk gewenst moment van de dag én op elke gewenste locatie. Er zijn geen kosten verbonden aan de toets.

De toets is gekozen met een projectgroep met daarin onder andere afgevaardigden van de KNOV Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) en NVOG Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie). Een grote groep counselors heeft de toets in de praktijk getest. De counselor test vaardigheden in verschillende, fictieve situaties en filmt haar eigen reactie. Daarop krijgt de counselor uitgebreide persoonlijke feedback van een coach.

De filmpjes worden zonder cliënt opgenomen en worden opgeslagen in de beveiligde omgeving, waar alleen de coach bij kan. De filmpjes blijven tot 6 weken na afloop van de toets bewaard, waardoor er  ruimte is om eventueel bezwaar te maken op de uitslag van de toets.

In 2019-2020 wordt de toets lerend ingezet. De counselors kunnen bij de uitslag zien hoe zij de toets gemaakt hebben ten opzichte van hun collega’s en ontvangen 2 accreditatiepunten.

Alle counselors ontvangen gedurende 2019 en 2020 een eerste aankondiging van de Coöperatie Landelijk Beheer Prenatale Screening (CLBPS). De uitnodiging voor de toets komt van Traintool. Meer informatie rondom de toets en hoe u de toets moet maken, krijgt u op het moment dat u de uitnodiging ontvangt.