Van 25 – 27 juni 2014 vindt de tweede Europese Polio Conferentie plaats in Amsterdam. Thema van deze editie is het ‘Post-Polio Syndrome, A Condition Without Boundaries’. En terecht stelt dr. Harrie van der Avoort van het RIVM, spreker op de conferentie: “De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO World Health Organization (World Health Organization)) focust op het wereldwijd uitroeien van het virus. Zeer belangrijk, maar voor poliopatiënten is het daarmee nog niet afgelopen. Twintig tot veertig jaar na besmetting steken ernstige symptomen vaak weer de kop op. Het ontwikkelen van een adequate behandeling voor deze groep mensen moet hoog op de agenda komen te staan.”

De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft Europa in 2002 poliovrij verklaard. In Nederland is het alweer ruim twintig jaar geleden dat de laatste epidemie heeft plaatsgevonden. Een grote verdienste voor de (inter)nationale gezondheidszorg. Dat de helft van alle patiënten nog dagelijks last heeft van het feit dat zij ooit polio hebben gehad, wordt echter vaak vergeten. “Mensen die tijdens de laatste epidemie in Nederland polio hebben opgelopen, hebben nu te kampen met het post-poliosyndroom. Zij ontwikkelen klachten als verlammingsverschijnselen, pijn en hevige vermoeidheid. Tijdens de internationale post-polioconferentie vragen we aandacht voor de juiste behandeling van twintig miljoen post-poliopatiënten wereldwijd.” Aldus dr. Harrie van der Avoort van het RIVM.

Revalidatie kan averechts effect hebben

Ria Bloemen (1956) was vier jaar oud toen zij polio opliep. In de film: ‘Polio, een gevreesde kinderziekte’ vertelt zij over de impact van het post-poliosyndroom op haar leven: “Ik heb nooit geweten dat de polio terug kon komen tot 1993. Toen had ik al jaren weer hevige klachten. Ik las een artikel over het post-polio syndroom waarin stond dat, tussen de twintig en veertig jaar na het doormaken van de ziekte, de symptomen weer de kop op kunnen steken. Toen viel alles op zijn plek en wist ik wat ik had. Ik vond dit moeilijk om te accepteren. Ik had zo mijn best gedaan om weer de baas over mijn lichaam te worden! Het revalideren bestond uit even doorzetten en flink zijn. Nu bleek dat dit juist een averechts effect heeft gehad. Dat was geen fijn gevoel. Het verstoorde alles bij mij. Ik moest mijn hele leven opnieuw inrichten terwijl ik dacht dat ik alles zo goed op orde had. Spiergroepen die het meest zijn aangetast, krijgen waarschijnlijk ook de meeste terugval. Dat zal betekenen dat ik in de toekomst misschien beademing nodig zal hebben omdat mijn eigen ademhalingsspieren het niet meer zelf kunnen. Het is nog niet zo ver maar in mijn achterhoofd ben ik daar wel mee bezig.”


De Europese Polio Conferentie vindt plaats van 25 – 27 juni 2014 in Amsterdam in aanwezigheid van Prinses Beatrix. Zowel professionals als patiënten zijn van harte welkom. Programma en inschrijving via www.polioconference.com.