Naar aanleiding van de uitzending van EenVandaag over veiligheid van injectienaalden adviseert het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, na overleg met de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZInspectie voor de Gezondheidszorg), uit voorzorg de injectienaald van het merk Terumo voorlopig niet te gebruiken bij de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma (RVPRijksvaccinatie programma). De IGZ doet onderzoek naar de injectienaalden.

Op 23 maart 2015 besteedde het televisieprogramma ‘EenVandaag’ aandacht aan de veiligheid van injectienaalden. Het gaat over injectienaalden van het merk Terumo die onder andere meegeleverd worden in de verpakking van het BMRbof, mazelen,rodehond- en het hepatitis B-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma.

Volgens het televisieprogramma is er een probleem met de lijm in de naalden. Deze zou onvoldoende uitgehard zijn waardoor mogelijk lijm vrijkomt en dan mee ingespoten wordt. De IGZInspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt op dit moment of het probleem zich voordoet en in welke mate dat een mogelijk gezondheidsrisico kan opleveren.
In afwachting van de onderzoeksresultaten adviseert het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu daarom uit voorzorg de RVPRijksvaccinatie programma-vaccinaties uit te voeren met naalden van een andere fabrikant dan Terumo.

Ouders die vragen hebben over de vaccinatie van hun kind of over het doorgaan van vaccinatiezittingen kunnen hierover terecht bij hun eigen consultatiebureau, Centrum Jeugd en Gezin of GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst in de regio.

Voor overige vragen over de veiligheid van injectienaalden is vanaf 26 maart het RIVM-Informatiepunt geopend (0800-0480).