Bij tien patiënten op het Franse deel van het Caribische eiland Sint Maarten is begin december chikungunya vastgesteld. Daarnaast zijn er nog 24 mensen die mogelijk besmet zijn maar bij wie de ziekte nog niet is bevestigd. Dit is de eerste keer dat er een lokale besmetting met het chikangunyavirus is vastgesteld op het Amerikaanse continent.

Het chigunkunyavirus wordt overgedragen door steekmuggen van het geslacht Aedes. In het Caribisch gebied komen Aedes aegypti-muggen (gelekoortsmug) endemisch voor.
De incubatietijd voor de ziekte bedraagt doorgaans 3-7 dagen (range 1-12 dagen) en 3-28% van de infecties verloopt zonder symptomen. Typische ziekteverschijnselen van chikungunya zijn acute koorts en gewrichtspijn, vaak gepaard gaand met huiduitslag. Andere verschijnselen die kunnen optreden zijn lichtschuwheid, hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid.
Chikungunya komt voor in grote delen van Afrika, landen rond de Indische Oceaan en Zuidoost-Azië.

De lokale Franse en Nederlandse gezondheidsautoriteiten inventariseren momenteel de uitbraak en passen muggenbestrijding toe. Daarnaast wordt de lokale bevolking en binnenkomende toeristen geadviseerd om muggenwerende maatregelen te nemen.