De vaccins zijn aangekomen in het Caribisch deel van het Nederlands koninkrijk

Deze week worden 44.050 vaccins geleverd aan het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het gaat om zowel vaccins van Moderna als van BioNTech/Pfizer. Ook op de eilanden wordt het advies van de Gezondheidsraad gevolgd. Er wordt gestart met het vaccineren van ouderen (60-plus) en zorgmedewerkers. Circa 94 duizend eilandbewoners vallen in deze groep. Op Aruba zijn de eerste vaccins al toegediend, de overige eilanden starten komende week met vaccineren. 

Bonaire, Curaçao, Aruba en Sint Maarten ontvangen bij de eerste zending ruim 40 duizend vaccins die zij de komende weken zullen gaan toedienen. St. Eustatius en Saba vormen een uitzondering. Beide eilanden hebben samen ongeveer 3.800 bewoners. Zij krijgen allemaal in één ronde hun vaccinatie aangeboden en krijgen het vaccin van Moderna. In totaal krijgen ruim 340.000 eilandbewoners van 18 jaar en ouder een vaccin aangeboden. Het streven is om alle vaccins (voor de eerste en tweede vaccinatie) voor de start van het orkaanseizoen te hebben geleverd. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins.

Samenwerking in voorbereiding op vaccinatieprogramma 

De eilanden zijn organisatorisch klaar om te starten. Het RIVM heeft tijdens een werkbezoek in januari de benodigde opslagapparatuur geleverd aan de verschillende eilanden. Ook zijn de uitvoeringsplannen van de eilanden getoetst en zijn de mensen die betrokken zijn bij het logistieke proces getraind in cold chain en vaccinbeheer. 

Met de start van het vaccineren in het Caribisch deel van het Koninkrijk komt het vaccinatieprogramma steeds verder op stoom. Vanaf deze week zijn alle betrokken partijen aan het vaccineren. Ook worden de drie verschillende beschikbare vaccins ingezet: BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Deze week is het miljoenste vaccin uitgereden naar de vaccinerende partijen. Komend weekend verwachten we de miljoenste prik.