In Brabant en in delen van Gelderland en Limburg is de verplichte vaccinatie van geiten en schapen tegen Q-koorts begonnen. Vaccinatie is onder meer verplicht voor schapen en geiten op melkschapen- en melkgeitenbedrijven met meer dan 50 dieren en op bedrijven met een publieksfunctie zoals kinder- en zorgboerderijen.

Dinsdag 21 april startte in Brabant en in delen van Gelderland en Limburg de verplichte vaccinatie van geiten en schapen tegen Q-koorts. Vaccinatie is verplicht voor schapen en geiten op grotere melkschapen- en melkgeitenbedrijven met meer dan 50 dieren en op bedrijven met een publieksfunctie zoals  bijvoorbeeld kinder- en zorgboerderijen. Vaccinatie is ook verplicht voor bedrijven die sinds 2005 te maken hebben gehad met een uitbraak van Q-koorts.

Minister Verburg is in Etten-Leur waar de eerste geit het verplichte vaccin krijgt. Op 1 februari 2009 is besloten om vaccinatie te verplichten in het gebied waar Q-koorts voorkomt. Bij een uitbraak in Noord-Brabant in 2007 werden circa 190 ziektegevallen bij mensen gemeld. In 2008 waren dat er ongeveer 1000 in een groter gebied in Noord-Brabant en Zuid-Gelderland. In 2009 zijn tot nu toe 73 gevallen gemeld. Het is de verwachting dat deze vaccinatiecampagne op zijn vroegst in 2010 zal leiden tot minder ziektegevallen bij de mens.

Meer informatie vindt u onder 'Zie ook'.