Polen en Oekraïne organiseren van 8 juni tot en met 1 juli het Europees Kampioenschap Voetbal. Momenteel is in het westen van de Oekraïne, op de grens met Polen, Slowakije en Hongarije, een mazelenepidemie gaande. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering)) en het RIVM adviseren bezoekers van het EK-voetbal, die niet tegen mazelen gevaccineerd zijn en in het verleden geen mazelen hebben doorgemaakt, zich te laten vaccineren. Ook andere reizigersvaccinaties worden aanbevolen.

De meeste Nederlanders zijn goed beschermd tegen mazelen. Sinds 1976 krijgen alle kinderen een vaccinatie tegen deze ziekte (BMR bof, mazelen,rodehond (bof, mazelen,rodehond): bof, mazelen, rodehond) aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Vóór de invoering van deze vaccinatie kreeg bijna iedereen op jonge leeftijd mazelen. Daardoor werd een levenslange natuurlijke bescherming opgebouwd. Het advies geldt dus voor mensen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen en de ziekte in het verleden ook niet hebben gehad.

Daarnaast wordt reizigers naar de Oekraïne geadviseerd om zich te laten vaccineren tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en DTP Dyfterie tetanus Polio (Dyfterie tetanus Polio) (difterie, tetanus en polio). Afhankelijk van persoonlijke of reisomstandigheden kunnen eventueel nog andere vaccinaties nodig zijn.
Ook komt zowel in Polen als Oekraïne nog rabiës (hondsdolheid) voor. Vermijd daarom contact met honden en katten. Ga direct naar een arts als u toch door een hond of kat gebeten bent.

Voor persoonlijke vaccinatie- en gezondheidsadviezen kunt u contact opnemen met uw huisarts, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) of reizigersvaccinatiebureau. Doe dit bij voorkeur 4-6 weken voor vertrek. De kosten van reizigersvaccinaties zijn voor eigen rekening. Informeer voor eventuele vergoeding bij uw ziektekostenverzekeraar.

Meer informatie over vaccinaties en adressen van LCR Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering)-erkende vaccinatiebureaus kunt u vinden op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) www.lcr.nl.